• BIO jeugdkamp 2024

  Ook dit jaar zijn we weer met al onze jeugdleden op BIO-kamp geweest.
  En het thema was; Boeren In Opleiding!

  Op vrijdag 12 april verzamelden onze B-,C-,D- en E-meiden (ruim 50 boerinnekes tussen de 7 en 16 jaar) zich bij BIO. Daar werd de bagage ingeleverd en werden de meiden verdeeld over de tractors (rij-auto’s) die ons naar het mooie Neerpelt brachten.
  In een lange sliert werd de bagage naar binnen gebracht door de meiden en konden we met de kamerindeling aan de slag. Toen iedereen een fijne slaapplek had, werden de bedden opgemaakt en daarna konden we pas echt beginnen!
  Na een kort voorstelrondje, wat uitleg over het kamp én het oefenen van het eerste stuk van ons kamplied gingen we naar de grote speeltuin, die aan de overkant van de straat ligt.
  Daar speelden we ‘vrouw zoekt boer’. Er waren 2 boeren verstopt en als je ze gevonden had, moest je bij de verstopplek zelf ook verstoppen!
  Daarna natuurlijk nog lekker in de speeltuin spelen en vervolgens weer naar binnen waar we onze corveeposters hebben gemaakt. Eerst een naam verzinnen en dan kleuren maar!
  De jongste meiden mochten ’s avonds gezellig spelen in de blokhut en op hun kamers. De oudste meiden gingen het bos nog in voor een nachtspel: dieren smokkelen!
  En wat hebben we gelachen! De meiden waren superfanatiek! Ze moesten dieren van de ene naar de andere kant smokkelen, maar mochten niet betrapt worden door de leiding. Er werd verstopt achter bomen en struiken en plat op de grond. Er werden afleidingstechnieken gebruikt en pogingen tot omkopen gedaan. Een hoop gegil en gelach kon je tot op de blokhut horen!
  ’s Nachts staken we het kampvuur nog aan en mochten alle meiden marshmallows roosteren en zongen we samen liedjes.
  Uiteindelijk iedereen naar bed, maar er werd nog gekletst tot in de vroege uurtjes.

  Zaterdag 13 april stonden we op tijd op, zodat we konden ontbijten en corveeën. De E-meiden vertrokken naar de boerderij van Familie Toonders, waar de F-meiden en de Kangoeroeklup (3–6 jaar) ook naartoe kwam. Daar kregen ze een rondleiding, mochten ze koeien en kalfjes aaien, kalfjes de fles geven en in een grote tractor zitten. En ze maakten iets heel bijzonders mee: Er werd toevallig net een stiertje geboren! Wauw, wat een ervaring!

  Ondertussen waren de D-, C- en B-meiden al op de kamplocatie begonnen met de Boerenopleiding; verschillende spellen met een boerenthema.
  Zo zochten we een speld in een hooiberg, hielden we kruiwagenrace, gingen we op jacht met laserpistolen, zochten we figuurtjes in de modder en speelden we boter, kaas en eieren en fruit-mastermind. Ook speelden we ‘Wan boer nie kent da frit ie nie’, waarbij ze vergeten groenten mochten proeven (pastinaak, raapstelen en schorsenering) en natuurlijk ook blind gekke dingen proeven.
  Maar het meest bijzondere van deze boerenopleiding was toch wel de poep-opdracht. Er stond een tafel met allerlei verschillende soorten poep en de meiden mochten raden van wie die poep was. Er waren gewone dieren, zoals hondenpoep of caviapoep, maar er was ook olifantenpoep, giraffenpoep en leeuwenpoep! Ieuw!

  Halverwege de dag kwam ook onze jongste jeugd weer naar de locatie, aten we lunch en daarna deden zij ook mee met de boer-in-opleiding-spellen.
  Het was prachtig weer zaterdag en iedereen werd lekker loom van het weer en weinig slapen. We besloten daarom nog even lekker de speeltuin in te gaan, terwijl de oudste meiden mochten chillen op een picnic-kleedje met hun telefoon.

  Aan het einde van de middag gingen we weer terug naar de locatie en speelden we het altijd hilarische voorwerpen-bingo! In 10 groepjes van 7 of 8 speelden we bingo met een grote bingo-kaart. Op elk nummer moest ook een voorwerp komen wat je kon vinden in en rond de locatie. Een leuk spel waarbij jong en oud weard gemixt en wat altijd zorgt voor gezellige chaos.
  Vervolgens ging de barbecue aan en aten we broodjes frikandel, hamburger of knakworst met rauwkost.

  Na het eten gingen de F-meiden en de Kangoeroeklup weer naar huis. De rest van de  meiden deden weer corvee en mochten daarna chillen op hun kamer of buiten, tot het tijd was voor de dropping! Alle teams werden na elkaar gedropt en moesten hun weg terugvinden naar de blokhut. Onderweg kwamen we allerlei reclames tegen van McDonalds, maar er was geen McDonalds te bekennen in Neerpelt… jammer! Alleen de oudste groep, de B-meiden, hadden geluk! Zij vonden een frituur die nog open was en hebben daar midden in de nacht nog gezellig een frietje gegeten.
  Gelukkig was er bij terugkomst voor iedereen, volgens BIO-traditie, warme soep! En deze keer waren er ook worstenbroodjes! Ook lekker!
  Daarna weer allemaal de slaapkamers in, na deze vermoeiende dag!

  Op zondagochtend 14 april konden we uitslapen. Het bleef nog lang stil op de slaapkamers tot ze om 9.15 uur toch maar gewekt werden door Jochem en zijn muziek (‘wakker worden wakker worden wakker worden!’). Even rustig ontbeten en toen allemaal naar buiten. In het bos namen we deel aan dieren-yoga, waar je zen van hoorde te worden, maar waar we vooral erg veel gelachen hebben samen! Want tja; als je een ezel, kip of koe nadoet met 60 meiden, dan is dat natuurlijk hilarisch!
  Vervolgens met z’n allen corvee, weer alles ingepakt en de blokhut gepoetst. We oefenen ons zelfgeschreven kamplied nog een keer en daarna lekker lunchen met frietjes!
  Na de friet nog even de speeltuin in, waar ook de korven werden opgezet. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan.
  Bij BIO vertelden we door middel van ons kamplied aan alle ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s wat we allemaal hebben gedaan en kregen we een prachtige kampherinnering!

  Het was een fantastisch weekend met prachtig weer en heel veel leuke meiden!
  Lieve meiden; bedankt voor jullie enthousiasme, humor en oog voor elkaar!
  Lieve ouders en senioren; bedankt voor al jullie hulp! Zonder jullie was het niet gelukt!

  Tot volgend jaar!
  Groetjes van Kim, Ghislaine, Stijn, Caroline, Joyce, Inge, Kim, Jochem, Maartje en Yvonne

   

 • Kamplied 2024 Boeren In Opleiding
  (op de melodie van K3-de drie biggetjes)

  Refrein:

  Wij zijn boeren, boeren in opleiding,
  Samen werken en spelen met plezier!
  Wij zijn boeren, boeren in opleiding,
  Lief voor plant en dier!

   

  (vrijdag)
  Alle spullen, in een wagen,
  En daarna de tractors in,
  Op ’t kamp, kamers indelen,
  Af en toe zat er een spin!
  We spelen in de speeltuin,
  Een boer zoeken we daar,
  We maken posters voor corvee,
  Ja, samen kleuren maar!

  De oudste meiden, gingen het bos in,
  Voor een dierensmokkelspel,
  Gewoon plat liggen, en niet bewegen,
  Maar ze zagen ons toch wel!
  ’s Nachts ging ook het kampvuur aan,
  Met marshmallows erbij,
  Muziekje aan en zingen maar,
  Guus Meeuwis aan ons zij!

  (zaterdag)

  Na een kort nachtje, weinig geslapen,
  Met muziek vroeg opgestaan,
  Samen ontbijten, en toen corveeën,
  Boerenopleiding gedaan:
  We gaan op jacht met lasers,
  En raden gekke poep,
  Wa’n boer nie kent, da frit ie nie!
  Is’t pastinaak of snoep?

  De Kangoeroes, de F en E,
  Keken op de boerderij,
  Er gebeurde, iets bijzonders,
  Een nieuw kalfje kwam erbij!
  Ze dronken melluk van een koe,
  Gaven een kalf de fles,
  Een tractor in, medaille om,
  Daarna ook op boerenles!

  Na de lunch, veel hooi doorzoeken,
  We slaan de spijkers op z’n kop,
  Lekker spelen in de modder,
  En we spugen keuteldrop.
  De speeltuin in, daar is de zon,
  We chillen in het gras,
  Dan spullen zoeken overal,
  Omdat ’t voorwerpbingo was!

  Wat wil je eten? Wil je een burger?
  Of liever knakworst, frikandel?
  Er moest eerst, groepsfoto komen,
  Maar dat ging niet zo snel.
  Toen eindelijk gaan eten,
  Ook rauwkost maakt ons blij,
  Ketchup, curry, mayo,
  Het dansje zij aan zij!

  Een dropping lopen, wat gebeurt daar?
  “Zie jij ook die grote spin?”
  “Kijk nou; een schommel!”, “Waar is McDonalds?
  Want er moet echt een frietje in!”
  Helaas geen Mac hier in de buurt,
  De B had wel geluk!
  De rest had soep en worstenbrood,
  Ons kamp kan niet meer stuk!

  (zondag)

  Zondagochtend, een laat ontbijtje,
  Daarna yoga op z’n kop,
  Dan weer corveeën en tas inpakken,
  Alle zooi ruimen we op!
  We spelen wat, en hangen rond,
  En daarna komt de friet,
  Na een bezem door de stal,
  Verlaten we de kiet!